Εποχή και τρόπος φύτευσης σκόρδου

Το σκόρδο στην Ελλάδα φυτεύεται από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές της άνοιξης ανάλογα με την ποικιλία και τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της περιοχής καλλιέργειας. Για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων είναι απαραίτητο αφενός το φυτό να καλύψει τις ανάγκες του σε ψύχος (για τη διαδικασία της βολβοποίησης) και αφετέρου να δεχθεί τις υψηλότερες θερμοκρασίες της άνοιξης για τη σωστή , χωρίς εμπόδια ανάπτυξη του φυλλώματός του. Είναι απολύτως απαραίτητο το σκόρδο(όπως και το κρεμμύδι) να αναπτύξει πρώτα καλά το υπέργειο μέρος του και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διόγκωση του βολβού. Η καλλιέργεια παραμένει στο χωράφι για 6-8 μήνες ανάλογα με την εποχή φύτευσης και την ποικιλία που χρησιμοποιείται. Όσο αφορά στον τρόπο φύτευσης, στο σκόρδο υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που ακολουθούνται.

Για παράδειγμα, το σκόρδο που προορίζεται για μεταποίηση φυτεύεται πιο πυκνά γιατί το μέγεθος και το σχήμα του βολβού δεν έχει μεγάλη σημασία, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην καλλιέργεια σκόρδου που προορίζεται για την αγορά. Τα αναχώματα απέχουν μεταξύ τους γύρω στο ένα μέτρο.

Μια άλλη μέθοδος είναι η φύτευση σε αυλάκια. Στην Ελλάδα, η φύτευση του σκόρδου γίνεται με το χέρι σε βάθος 2,5-5 εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους. Χρειάζεται προσοχή ώστε οι σκελίδες να φυτεύονται όρθιες με την κορυφή (μύτη) προς τα πάνω και σε μικρό βάθος. Αν φυτευτούν ανάποδα τότε υπάρχει κίνδυνος να μην βλαστήσουν καθόλου ή αν βλαστήσουν να δώσουν πού αδύνατα φυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Add to cart