Το σπανάκι (εγκατάσταση & βασικές καλλιεργητικές φροντίδες)

Οι σπόροι του σπανακιού βλαστάνουν σε θερμοκρασίες εδάφους 7-24°C, με άριστη γύρω στους 20°C. Σε θερμοκρασίες κάτω από 2°C ή πάνω από 30°C η βλάστηση των σπόρων περιορίζεται πολύ. Η ανάπτυξη των φυτών, μετά το φύτρωμα του σπανακιού, συνεχίζεται σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, από 5 μέχρι 24°C, αλλά η παραγωγή φυλλώματος ευνοείται καλύτερα από σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Το σπανάκι αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -10°C αλλά απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας στη διάρκεια του χειμώνα μειώνουν την παραγωγή και υποβαθμίζουν την ποιότητα του παραγόμενου προιόντος. Επιπλέον, σε θερμοκρασίες κάτω από 5°C στα φυτά του σπανακιού ενεργοποιείται ο σχηματισμός ανθοφόρου βλαστού ο οποίος εμφανίζεται αργότερα μόλις ανέβει η θερμοκρασία. Γενικά σε υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα αν συνδυάζονται με μεγάλη διάρκεια ημέρας, ευνοείται η ανάπτυξη του ανθοφόρου βλαστού πριν ακόμα τα φύλλα αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος, με αποτέλεσμα να γίνεται αναγκαστικά νωρίτερα η συγκομιδή και να είναι μειωμένη η παραγωγή.

Με γνώμονα τις παραπάνω απαιτήσεις του φυτού και ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, σπορά του σπανακιού μπορεί να αρχίσει από τον Αύγουστο και να συνεχισθεί όλο το φθινόπωρο. Σε περιοχές που δεν θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η σπορά σπανακιού μπορεί να συνεχισθεί και όλο το χειμώνα καθώς και νωρίς την άνοιξη. Για ανοιξιάτικες σπορές θα πρέπει να επιλέγονται ποικιλίες που δεν ανθίζουν νωρίς. Όψιμες ανοιξιάτικες σπορές, με κατάλληλες ποικιλίες, μπορεί να γίνουν σε περιοχές που δεν θα επικρατήσουν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες αργότερα.

Η σπορά γίνεται σε καλά προετοιμασμένο έδαφος στο οποίο έχει γίνει ενσωμάτωση κοπριάς και   φωσφορο-καλιούχου λιπάσματος. Για φθινοπωρινές-χειμερινές σπορές σε εδάφη που συγκρατούν υγρασία, καλό ειναι η σπορά να γίνεται σε αναχώματα. Η σπορά γίνεται σε βάθος 2-3 εκ. είτε στα πεταχτά  είτε με σπαρτική μηχανή σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους συνήθως 20 εκ. ή και περισσότερο. Ανάλογα με τον τρόπο και την πυκνότητα σποράς, για σπορά ενός στρέμματος χρειάζονται 1-3 κιλά σπόρου.

Η άρδευση πρέπει να ξεκινά με ελαφρά ποτίσματα αμέσως μετά τη σπορά και να συνεχίζεται ανάλογα με τις συνθήκες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καλλιεργητές ότι το σπανάκι είναι φυτό ευαίσθητο στα άλατα και η απόδοση μειώνεται τόσο με την αυξανόμενη αλατότητα του εδάφους , όσο και με την αλατότητα του νερού άρδευσης. Η λίπανση με άζωτο, εφαρμόζεται 2 εβδομάδες μετά το φύτρωμα και επαναλαμβάνεται 1-2 φορές ακόμα στη διάρκεια της καλλιέργειας. Οι υπερβολικές ποσότητες αζωτούζων λιπασμάτων στο σπανάκι θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί οδηγούν σε συσσώρευση νιτρικών στα εμπορεύσιμα φύλλα. Το αραίωμα των φυτών μετά το φύτρωμα, γίνεται όταν αυτά αποκτήσουν 3-4 φύλλα. Στη μηχανική γραμμική σπορά το αραίωμα δεν είναι απαραίτητο ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μη γραμμικής σποράς οι καλλιεργητές δεν κάνουν αραίωμα αλλά σταδιακή συγκομιδή των φυτών, ξεκινώντας από εκείνα που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος.

Η ζιζανιοκτονία είναι από τις σημαντικότερες εργασίες της καλλιέργειας η οποία υποφέρει από τον ανταγωνισμό των ζιζανίων, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών μετά το φύτρωμα. Για την καταπολέμηση των ζιζανίων χρησιμοποιείται είτε ένα προφυτρωτικό είτε ένα μεταφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο νωρίς στα 3-4 φύλλα της καλλιέργειας. Με το πρώτο καταπολεμούνται τόσο ορισμένα αγρωστώδη όσο και ορισμένα πλατύφυλλα ζιζάνιο, ενώ με το δεύτερο καταπολεμούνται αποκλειστικά πλατύφυλλα ζιζάνια. Ζιζάνια που ξεφεύγουν από το ζιζανιοκτόνο μπορούν να καταπολεμηθούν με μηχανικό σκάλισμα μεταξύ των γραμμών (στις γραμμικές καλλιέργειες) και με σκαλίσματα-βοτανίσματα (ιδιαίτερα πάνω στις γραμμές).

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Wishlist 0
Open wishlist page Continue shopping
Add to cart